איך לבחור נכון מוסד ומסלול לימודים?

החלטתם ללמוד? החלטה נבונה. לפני שתחליטו באיזה מסלול לימודים לבחור לתואר, כדאי להפנים שאין שחור ולבן בבחירת מסלול לימודים. יש הרבה מרכיבים ומשתנים שנכנסים (כל אחד בחלקו היחסי) למשוואה הכוללת העונה לשאלה "מה כדאי לי ללמוד?". אז נכון, רצוי מאד לנסות לחוות את הלימודים בעצמכם. אבל איך חווים את הלימודים לפני שמתחילים את התואר ומתחייבים להרבה כסף ולזמן שלא יחזור?

3 המרכיבים העיקריים של בחירת מסלול

בואו ננסה לפרק את שלושת המרכיבים העיקריים של בחירת מסלול לימודים:

  • עניין בלימודים
  • רמת הקושי בלימודים
  • תעסוקה והכנסה לאחר הלימודים

עניין בלימודים

עניין בלימודים קשור מאד לסיכוי להוציא ציונים גבוהים ולעבוד בתחום. המשוואה מאד פשוטה, סטודנטים שלומדים תואר שלא מעניין אותם, משעמם או מרדים אותם, יש סיכוי גבוה שלא יסיימו את הלימודים ויפרשו באמצע. לעומת זאת תואר מעניין שכיף ללמוד אותו יביא לציונים גבוהים יותר וסיכוי טוב יותר לרצות לעבוד בתחום הלימודים שלי. חשוב לבחור ללמוד תחום שמעניין אתכם (בהנחה שזה לא רק גלישת גלים), זה לא קטע של פינוק. זה קטע של מחשבה קדימה. הסיכוי לסיים, להצליח ולהמשיך לעבוד בתחום לימודים שבאמת מעניין אתכם – גבוה בהרבה. כאן צריך לקחת בחשבון שגם במסלול לימודים מעניין – יהיו מרצים טרחנים ולא כולם יהיו מעניינים.

רמת הקושי בלימודים

רמת הקושי של מסלול הלימודים שבו תבחרו יהיה קשור ישירות לזמן הפנוי שיהיה לכם לעצמכם ולעבודה. אנחנו לא מחפשים לימודים קלים כי אנחנו מתפנקים, ככל שיש יותר זמן לשלב לימודים ועבודה, יש סיכוי ממשי להתקבל לעבודה, כי בכל מקום עבודה שנרצה להתקבל לאחר הלימודים דורשים ניסיון. נכון זה מעגל קסמים מרושע (תמיד רצינו להשתמש בביטוי הזה). זה הרי אבסורד שדורשים מכם בעבודה, גם ציונים גבוהים בלימודים וגם ניסיון בעבודה. הרי ברור שככל שעובדים יותר, זה בא על חשבון זמן ללימודים ולהפך. בגלל זה, צריך לשקול את רמת הקושי במסלול הלימודים שתבחרו. השיקול הנוסף הוא שלא לכולנו יש אבא עשיר שיכול לממן לנו את תקופת הלימודים. אם נבחר מסלול לימודים שהוא מאוד תובעני ואינו מאפשר לשלב עבודה – זה יעלה לנו במחיר.

צריך לשים לב שיש לא מעט סטודנטים לרפואה שבמקביל מדריכים 2 קורסי פסיכומטרי בכל שבוע. כלומר, קושי בלימודים הוא עניין סובייקטיבי – מה שקשה בעבורי (מתמטיקה וכלכלה), אולי דווקא קל בעבור מישהו אחר. הנקודה היא שצריך לבדוק עם חברים שאתם מכירים היטב, כמה קשה אותו מקצוע ולפי זה להחליט אם יש לכם את האפשרות להשקיע בו, או שאולי עדיף לבחור מסלול לימודים חלופי.

תעסוקה והכנסה לאחר הלימודים

שאלת מיליון הדולר עבור רוב הסטודנטים היא "מה בסוף אוכל לעשות עם התעודה או תואר בתחום הזה?".

אומרים שלימודים זה העשרה לנשמה, אבל צריך גם להעשיר את הכיס, חייבים להיות מעשיים, השקענו סכום כסף לא מבוטל על לימודים ונרצה מקצוע שבו נוכל לעשות כסף יותר בקלות ולעשות כסף בתחום שאנחנו מתחברים אליו ויהיה לנו סיפוק ביום יום בעבודה. אולי בגיל 21 אנחנו עוד אצל ההורים, אבל לא נרצה לסיים את הלימודים בגיל 26 ולגלות שאנחנו עדיין נטולי עבודה וכדאי למצוא עבודה כשליח פיצה. אפשרויות תעסוקה בתום התואר הראשון, צריכות להיות פקטור משמעותי בבחירת מסלול לימודים (אלא אם שם המשפחה שלנו זה רוטשילד). הרבה אנשים בוחרים ללמוד משהו, כי הוא נשמע להם יוקרתי, מגניב או כל דבר אחר. הבעיה היא שאם בסוף התואר, תצטרכו להמשיך לתואר שני או להפעיל פרוטקציה (שלא תמיד יש), כדי להתקבל לעבודה…אז אולי בעצם מסלול הלימודים הזה לא היה הבחירה האידיאלית.

כדי לסכם לכם מה השאלות שאתם צריכים לשאול את עצמכם בכל שלב, צפו בתרשים הבא:

משולש בחירת לימודים

יש עוד שאלות שאתם צריכים לשאול את עצמכם לפני בחירת מוסד הלימודים ויש נושאים שאולי לא חשבתם עליהם. אנו מחלקים את השאלות לשני חלקים: שאלות שמתייחסות למסלול הלימודים ושאלות שמתייחסות למוסד הלימודים. שימו לב! אין כאן המלצות או משקל של שאלות חשובות ופחות חשובות, אנו פשוט מרכזים את השאלות והלבטים שאנו רואים בקרב מתעניינים וחושבים לנכון להביא אותם במאמר זה.

רוצים לדעת אם מסלול הלימודים מעניין אתכם?

התייעצו עם חברים

לימודים (1)

 למרות שחיבור למסלול לימודים הוא אינדיבידואלי ואנשים שונים "נמשכים" למסלולים שונים, תוכלו לקבל מושג מחברים על חלק מהפרמטרים אותם תרצו לדעת עוד לפני ההרשמה ללימודים: היכן הם למדו? מה איכות המרצים? מה עושים עם התואר בסיום הלימודים? מה רמת הקושי? מה ת'כלס לומדים בתואר?. לרוב, התשובות שתקבלו יספקו לכם ידע בסיסי על המסלול ועל  מידת העניין שלכם בו.

נסו לחוות את המסלול

שיטת לימוד פסיכומטרי

בקשו להיות נוכחים בשיעורים (ממילא רוב המרצים לא מכירים שמית את הסטודנטים 😁). בקשו להיכנס למפגשי זום או לשבת ליד חבר שרשום למסלול ולחוות דרכו שיעור או שניים שמעניינים אתכם במסלול. נסו להשיג מחברות בחינה של קורסים באותו מסלול לימודים שאתם שוקלים לגשת אליו. חיפוש מעט חכם בגוגל ותקבלו תוצאות של מערכי שיעור שיעזרו לכם להשיג את המידע המבוקש על המסלול. בקשו סילבוס מעודכן ומורחב על המסלול.

כנסו לקבוצות ברשתות חברתיות

קורס פסיכומטרי חוזר

הרשתות החברתיות הפכו כבר מזמן למוקד ידע והתקשרויות מצוין לקבלת חומרים על המסלול, יצירת קשר ושיח עם תלמידים מהמסלול. כנסו לקבוצות ברשתות חברתיות כמו פייסבוק, קבוצות ווטסאפ או לינקדאין ודברו אנשים על המסלולים השונים. בדרך כלל חברים בקבוצות אלה עושים זאת למטרת עזרה נטו עבור מתלבטים. 

דברו עם מוסדות השכלה

מורה-פסיכומטרי

השאירו פרטי התעניינות בכל המסלולים שמעניינים אתכם ודברו עם יועצי לימודים, בקשו להיות מוזמנים לימי עיון וימים פתוחים.

רוצים לדעת אם מוסד הלימודים עונה על הצרכים שלכם? שאלו את עצמכם את השאלות הבאות:

העלות הכלכלית

עלות-פסיכומטרי

כמה עולים הלימודים במסלול? האם יש לכם אפשרות לממן את הלימודים? חשוב לבחור במסלול לימודים שמתאים לתקציב שלכם.

המרחק מהבית

מיקום-פסיכומטרי (1)

אם אתם רוצים להמשיך ללמוד באוניברסיטה או במכללה, חשוב לחשוב על המרחק מהבית. אם אתם רוצים לחיות בבית, חשוב לבחור מוסד לימודים קרוב. אם אתם רוצים לצאת מהבית ולהתנסות בחיים חדשים, תוכלו לבחור מוסד לימודים רחוק יותר.

הסביבה הסטודנטיאלית

זמן-בפסיכומטרי

 איזה סוג של סביבה סטודנטיאלית אתם מחפשים? האם אתם רוצים ללמוד במוסד לימודים גדול או קטן? האם אתם רוצים ללמוד במוסד לימודים עם אווירה פרוגרסיבית או שמרנית?

האווירה החברתית

הצלחה בקורס פסיכומטרי

האם אתם רוצים להתמקד בלימודים, או שאתם רוצים גם ליהנות מהחיים החברתיים? אם אתם רוצים ליהנות מהחיים החברתיים, חשוב לבחור מוסד לימודים עם אווירה חברתית תוססת.

לסיכום

בחירת מסלול לימודים היא משימה אינדבדואלית שחייבת להתבצע מתוך הבנה מושכלת ככל שניתן "לאן אנחנו נכנסים", בחירה נכונה תחסוך מאיתנו כסף, עוגמת נפש והרגשת פספוס. אפשר ועדיף לבחור מסלול לימודים לאחר שבודקים לעומק את שלושת המרכיבים אותם ציינו: עניין בלימודים, רמת קושי ותעסוקה לאחר הלימודים. לעיתים לא נמצא איזון מושלם בין השלושה, יתכן שמסלול שמאד יעניין אותנו יהיה מסלול קשה מאד או לא מתגמל בסיום התואר, יתכן שיהיה מסלול שלא מעניין, אבל מאד מתגמל, אבל דבר אחד ברור – נצטרך לעיתים לעשות ויתורים או החלטות קשות לגבי מסלול הלימודים.