הדיון על הבחירה בין לימודים באוניברסיטה למכללה בישראל, טומן בחובו מגוון שיקולים הקשורים לאישיות והמקצועיות של הסטודנט, כמו גם בצרכים האקדמיים והפרקטיים. אוניברסיטאות נחשבו למוסד להשכלה גבוהה עבור סטודנטים שמוכנים להתמודד עם תנאי קבלה מחמירים, שואפים לקריירה אקדמאית או מחקרית, לאלה שרוצים ללמוד בתארים מתקדמים, או למחפשים תכניות לימוד יוקרתיות. מכללות לעומתן נתפשות כמוסדות יותר גמישים בתנאי הקבלה המספקים הכשרה מעשית ויישומית עבור סטודנטים בדרך להשתלבות מהירה בשוק העבודה.
אז מה עדיף? שאלה טובה. מאד תלוי באופי הסטודנט, בציונים וביכולת שלו, בתכנית הלימודים בה הוא חפץ ועוד מרכיבים. חשוב לשקול את היתרונות והחסרונות של כל אופציה ולבסס את ההחלטה בהתאם למטרות האישיות ולתוכניות העתידיות שלו.
על מנת לעזור לכם להחליט מה עדיף, ריכזנו 7 שיקולים שיעזרו לכם להחליט אם אתם מתאימים יותר לאוניברסיטה או למכללה .
אוניברסיטאות ידועות בזכות הרמה האקדמית הגבוהה שלהן. תואר מאוניברסיטה נחשב לעיתים קרובות יותר במקומות עבודה יוקרתיים ובקבלה לתארים מתקדמים בחו"ל. המכללות בישראל נחשבות פחות יוקרתיות מאשר האוניברסיטאות ולכן מקשות מעט על הלומד בהן להתקבל לתארים מתקדמים, במיוחד במוסדות מחקר מובילים.
אוניברסיטאות מקיימות גופי מחקר ופיתוח ומעודדות סטודנטים להשתתף בפרויקטים מחקריים כבר במהלך התואר הראשון. בשל המימון הגבוה למחקר, אוניברסיטאות מובילות ומתקדמות בתחומים שונים ומספקות ניסיון מעשי לסטודנט, בד בבד עם ההזדמנות לפרסם מאמרים אקדמיים.
אוניברסיטאות מציעות מגוון רחב מאוד של תכניות לימוד, המאפשרות לסטודנטים להתמחות בתחומים ספציפיים ולשלב בין תחומים שונים בצורה גמישה ומגוונת. היצע הקורסים והתוכניות במכללות מוגבל יותר בהשוואה לאוניברסיטאות, אם כי יש מכללות שמציעות שילוב על תכניות לימוד ייחודיות שאין באוניברסיטאות.
המכללות מתמקדות בהכשרה מעשית ויישומית. הסטודנטים במכללות לומדים מיומנויות פרקטיות שנדרשות בשוק העבודה, מה שמקל עליהם להשתלב במהירות בעבודה לאחר סיום הלימודים. אוניברסיטאות שמות דגש גדול יותר על לימודים תיאורטיים ואקדמיים שפחות מתאימים לסטודנטים שמחפשים הכשרה מעשית וישומית.
הכיתות באוניברסיטאות בדרך כלל גדולות מאוד, במיוחד בקורסים בסיסיים. כיתה באוניברסיטה יכולה להגיע גם ל100 סטודנטים. עובדה זו יכולה להקשות על יצירת קשר אישי עם המרצים ועל אופי התמיכה בסטודנט. הכיתות במכללות קטנות יותר ומאפשרות יחס אישי וקרוב יותר עם המרצים.
במכללות בד"כ תנאי הקבלה גמישים יותר, על מנת למאפשר לסטודנטים בעלי ציונים נמוכים יותר להשתלב בלימודים גבוהים ולצאת עם תואר אקדמי. לעומתן, האוניברסיטאות מציבות רף קבלה גבוה יותר, במיוחד לתוכניות יוקרתיות כמו רפואה, משפטים והנדסה.
למכללות קשרים טובים עם עסקים ותעשיות מקומיות. הן מקיימות שיתופי פעולה עם חברות ומציעות סטאז'ים ותוכניות הכשרה בתעשייה, עובדה שמגבירה את הסיכויים למציאת עבודה במהלך ולאחר סיום הלימודים.